Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Heb je hulp nodig met een product?

    Voor vragen of advies, neem gerust contact met ons op.

    Bekijk onze klantenservice pagina

    Pasen

      Wat wordt er gevierd met Pasen? Pasen is de belangrijkste Christelijke feestdag in het liturgische jaar na de Goede Week. Christenen vieren deze dag in het geloof dat Jezus op zondag na zijn kruisiging uit de dood is opgestaan. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op  zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk Eerste en Tweede Toon meer

    Prijs

    -
    0 Producten

    Geen producten gevonden...

     

    Wat wordt er gevierd met Pasen?

    Pasen is de belangrijkste Christelijke feestdag in het liturgische jaar na de Goede Week. Christenen vieren deze dag in het geloof dat Jezus op zondag na zijn kruisiging uit de dood is opgestaan. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op  zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk Eerste en Tweede Paasdag genoemd of Paaszondag en Paasmaandag. Het Christelijke Pasen wordt gevolgd door een periode van 50 dagen van het kerkelijk jaar tot Pinksteren. De periode van Pasen tot Witte Donderdag duurt veertig dagen. Katholieken mogen vijftig dagen lang hun jaarlijkse Paasverbintenis nakomen. Maar… Pasen is ook een tijd van plezier en gezellig samen eten. Dus verf, verstop en ga op zoek naar de eieren!

     

    De Paashaas

    De paashaas is een denkbeeldige haas die actief is tijdens Pasen. Volgens 19e-eeuwse speculaties heeft de paashaas zijn wortels in de Germaanse traditie van het vieren van de lente en het nieuwe leven.

    In de paasverhalen speelt de haas een belangrijke rol. Samen met eieren is hij een belangrijk kenmerk van niet-religieuze Pasen. Er zijn onder andere chocoladefiguren en vele andere dierenafbeeldingen. Het konijn is een belangrijk marketinginstrument voor de paasverkoop.

     

    Witte Donderdag: Het Laatste Avondmaal

    Wat is er gebeurd? Christenen gedenken het Laatste Avondmaal van Jezus. Tijdens deze maaltijd werd Christus verraden door een kus van een van zijn discipelen, Judas. De Messias werd vervolgens overgedragen aan de Romeinse stadhouder Pilatus, die hem kruisigde.

    Wat is wit op Witte Donderdag? Deze donderdag is zo wit vanwege de Christelijke traditie om op deze dag kruisbeelden met witte lakens te bedekken. De kleur symboliseert "stille vreugde". Hoewel verraad niemand gelukkig maakt, was er iets moois aan het Laatste Avondmaal. Want tijdens het eten van de galg beloofde Jezus zijn discipelen dat hij hen zelfs na zijn dood niet zou verlaten. Daarom kunnen Christenen zich stilletjes verheugen in deze dag.

     

    Goede Vrijdag: de kruisiging

    Wat is er gebeurd? Goede Vrijdag staat in het teken van de kruisiging en de daaropvolgende dood van Jezus. In katholieke kerken praten ze tijdens de dienst over de kruisweg. Dit zijn afbeeldingen van het lijden van Christus. Toegewijde gaan rond de borden en zeggen een ander gebed voor elke afbeelding.

    Wat is er goed aan Goede Vrijdag, wat is er zo positief aan Goede Vrijdag? Het Christelijke verhaal zegt dat Jezus stierf voor de zonden van alle mensen wat de gelovigen toegang gaf tot God en dus tot de hemel. Het zal geen goede dag zijn voor de Messias, maar het was goed voor andere gelovigen.

     

    Stille Zaterdag: Jezus in zijn graf

    Wat gebeurde er? Dit is de laatste vastendag voordat het paasfeest begint. Op Stille Zaterdag wordt de graflegging van Jezus herdacht. In de avond wordt in veel kerken gebeden tijdens de zogenaamde paaswake.

    Wat was er stil aan Stille Zaterdag? Kerken luiden overdag hun kerkklokken niet. Het is letterlijk stil.

     

    Pasen: opstanding

    Wat is er gebeurd? Na het aanbreken van de dag is het eindelijk Pasen. Op Paaszondag zou Jezus  uit zijn graf zijn opgestaan. Reden genoeg om te vieren. Daarom eindigt het vasten vandaag. Omdat christenen het nooit buiten op  de sabbat kunnen vieren, wordt er een nieuwe dag toegevoegd. Vandaar de eerste en tweede paasdag. Er zit ook een symbolische betekenis achter deze dagen. De opstanding van Christus bewijst dat God vergeeft. Nadat Jezus is gestraft, wordt hij opgewekt. En  volgens Christenen is dit het ultieme teken dat God met dit wonder de dood heeft overwonnen.

     

    Feest der feesten

    Pasen is niet zomaar een feest. Het is het "Heilige der Heiligen", het centrum van het Christelijk geloof. Alle sacramenten en alle andere vormen van verheerlijking en heiliging ontlenen hun kracht aan de dood en opstanding van Jezus Christus. Het hele kerkelijke jaar kan worden gezien als de ontplooiing van de verschillende aspecten van Pasen.

     

    De naam

    Ons woord Pasen komt, via het Aramese Pascha, van het Hebreeuwse Pesach, wat "voorbijgaan" zou betekenen, hoewel "mededogen" soms als oorspronkelijke betekenis is genoemd. Pascha en Pesach verwijzen naar het Joodse paasfeest; een lentefeest waarbij Joden hun bevrijding uit de slavernij in Egypte vieren. Deze bevrijding begon met de engel des doods die de Egyptenaren sloeg en de huizen van de Israëlieten omzeilde.

     

    Paasdatum

    Het Concilie van Nicea in 325 besloot dat Christelijk Pasen gevierd zou worden op de zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. Pasen valt daarom ten vroegste op 22 maart en ten laatste op 25 april.

     

    De Paasstrijd

    Nicea maakte een einde aan de zogenaamde Paasslag. De strijd ging over de vraag of het Christelijke Pasen nog wel op dezelfde dag als het Joodse Pesach gevierd moest worden. Het viel samen met de volle maan en kan op elke dag van de week vallen. Joodse Christenen adviseerden om Pasen en Pascha op dezelfde dag te houden. Het concilie besloot dat Pasen altijd op zondag moest vallen, de dag van Christus' opstanding, zo besloten de concilievaders. Het werd vooral verdedigd door heidense christenen.

     

    Oost en West

    Paus Gregorius XIII hervormde de kalender in 1582. Oosters-orthodoxe kerken weigerden de nieuwe, zogenaamde "Gregoriaanse" kalender te accepteren. Ze hielden vast aan de oude of Juliaanse kalender. Dat veroorzaakte het verschil tussen de data van Pasen in de westerse en oosterse kerken. Pogingen om de verrijzenis van de Heer op dezelfde zondag te vieren zijn tot dusver tevergeefs geweest.

     

    Wachten op de Heer

    De Paaswake is een van de oudste delen van het Christelijke Pasen. Al in de vroegchristelijke kerk brachten gelovigen de nacht van Pasen door ter ere van de Heer. Ze reageerden waakzaam en Christenen reageren nog steeds op de Bijbelse oproep. In het evangelie volgens Lucas zegt Jezus tegen zijn volgelingen dat ze hun lampen moeten laten branden tijdens zijn afwezigheid en dat ze moeten zijn als mensen die wachten op de terugkeer van hun heer. Degenen die de Heer wakker aan de tafel vindt, nodigt Hij uit aan Zijn tafel.

     

    Paastijd

    Als Pasen wordt gevierd, begint het vijftig daagse paasseizoen. Het is een vreugdevolle tijd waarin de vreugde van de opstanding nog steeds klinkt. Door het feest van Hemelvaart culmineert Pasen in zeven weken met Pinksteren, het Feest van de Heilige Geest.

     

    Klantenservice

    Bij Maxtotaal vinden we het belangrijk dat onze klanten tevreden zijn. Daarom bieden wij niet alleen topkwaliteit producten aan, maar ook een uitstekende klantenservice. Als u vragen heeft over onze producten of diensten, dan staan onze vriendelijke medewerkers altijd klaar om u te helpen.

     

    Levering

    Bovendien bieden wij ook snelle en betrouwbare levering aan. Wanneer u een bestelling plaatst bij Maxtotaal, dan kunt u erop vertrouwen dat uw producten snel en veilig worden geleverd.

    De beste Paasartikelen bestel je bij Maxtotaal!

     

     

     

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking