Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Heb je hulp nodig met een product?

    Voor vragen of advies, neem gerust contact met ons op.

    Bekijk onze klantenservice pagina

    Wormenbakken

    Alternatief voor composthoop De wormenbak is een goed alternatief voor compost als je alleen de beschikking hebt over een balkon of terras. De werking is echter niet zonder problemen: het proces moet door de mens gecontroleerd, en zo nodig gecorrigeerd worden. Vochtigheid, temperatuur, beluchting en pH moeten binnen bepaalde grenzen worden gehoude Toon meer

    Prijs

    -
    0 Producten

    Geen producten gevonden...

    Alternatief voor composthoop

    De wormenbak is een goed alternatief voor compost als je alleen de beschikking hebt over een balkon of terras. De werking is echter niet zonder problemen: het proces moet door de mens gecontroleerd, en zo nodig gecorrigeerd worden. Vochtigheid, temperatuur, beluchting en pH moeten binnen bepaalde grenzen worden gehouden, sommige afvalstoffen kunnen worden gebruikt, andere niet, en de wormen mogen niet worden overvoerd (een veelgemaakte fout). 

     

    Leefomgeving wormenbak

    In de wormenbak moet een goed leefgebied voor wormen worden gecreëerd: vochtig, donker, niet te warm of koud. De grond kan worden gezeefd om de vermi-compost te scheiden, maar het is beter om met (minimaal) tweegats-containers te werken. (Zie "Maak je eigen wormtank" hieronder). Het principe is simpel: vers keukenafval trekt wormen aan uit de container eronder en laat compost achter.

     

    Welke worm is het beste voor mijn wormenbak?

    In ons land zijn de soorten regenwormen verdeeld in 3 groepen:

    - Diepgravers: Gravers komen het meest voor en voeden zich op de grond. De bekendste worm van dit type is Lumbricus terrestris, die ongeveer 25 cm lang en gespierd is. Deze worm zoekt een uitweg uit de compostbak en zo snel mogelijk weer de grond in. Dus hij gaat ook niet mee in een wormenbak. 
    - Bodemwoelers: Deze variant leeft ongeveer 30 cm onder de grond. Daar verteren ze het organische materiaal en mengen het met de bodem. Zo helpen ze de kruimelstructuur van de bodem te creëren. Deze groep omvat een aantal nogal bleke soorten. Ze zijn niet geschikt voor wormencompost en doen het daarom goed in een wormenbak. 
    - Strooiselwormen: Dit zijn aaseters die tussen dood plantaardig materiaal leven. Eisenia fetida, ook wel tijgerworm genoemd, is zo'n super verterende worm. Dit is de perfecte wormencompost voor je wormenbak. Je komt hem tegen in mesthopen, compostbakken. Een volwassen compostworm is ongeveer 8 cm lang. Het is veel kleiner dan een regenworm. Het is rood van kleur en heeft soms oranje strepen. Daarom wordt het ook wel tijgertapijt genoemd. Hij beheert zijn gewicht dagelijks.

     

    De beste wormenbakken vind je bij Maxtotaal!

     

     

     

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking